måndag 5 oktober 2009

Äpple

















Igår var jag ute och gick i mitt närområde och plockade på mig lite höstprydnader. Har till min stora glädje nu upptäckt att det finns gott om äppelträd här omkring. Har inte smakat på något äpple än, de flesta är ännu något omogna, men det vore riktigt gött om man kunde göra paj på dem!

Kan man äta ekollon förresten? Typ rostade eller nått.

Me like! ^-^

3 kommentarer:

  1. härligt med äpplen, men omogna än? kylan e ju på väg o allt O_O
    Så fint du lagt upp det, ser ut som filmrekvisita ^^ Som förväntat av min proffsiga vän ;)
    Ekollon? Vetej, men prova vetja, du är ju kemisten i gruppen ,lol.

    SvaraRadera
  2. Jajamensan,
    Rostade ekollon:
    Samla hela och oskadade ekollon. Lägg dem med skalen på i eldens glöd, ca 15 minuter. Peta sedan ut dem ur glöden. Skala och ät. Ekollon innehåller mycket fett och stärkelse och ger därför mycket energi.
    Nu är det bara för dig att skaffa fram eldens glöd så ska nog allting ordna sig.
    Efter rostning kan du mala dem och använda till brödbak.
    Man kan rosta det till kaffesurrogat.
    Man ska inte äta dem råa, rostning är bra, för att bli av med garvämnen.
    Rosta i vanlig ugn med skal i 275° ca 15 min. Skalas.

    Fint med äpplena förresten :) Alltid vackert och färggrannt med löv också.

    SvaraRadera
  3. Omogna vinteräpplen, men de brukar bli bra om man lägger dem att mogna ifred.
    Jag ska tusan prova att rosta ekollon i ugn! Det är säkert inte gott, har inte hört någon som ätit det förut

    SvaraRadera